7. 8. 2009

30 – 31. 7. 2009 Národní parky Yoho, Glacier a Mount Revelstoke

Po obědo-snídani vyrážíme na východ do národního parku Yoho, který navazuje na Banff NP (Do všech těchto parků platí stejná povolenka.). Naše první zastávka je u vyhlídky na Spiral Tunnels – železniční tunel, co má být ve tvaru spirály. Brzy po příjezdu nám dochází, že když to má název tunel, moc toho z venku asi vidět nebude. Také že ne, vidíme jen vykutanou díru ve skále a maketu toho, jak vlaky skutečně spirálovitě jezdí.

Naše další cesta vede k nejvyššímu kanadkému vodopádu - Takakkaw Falls. Vodopád působí masivně, ale je to jen z důvodu, že voda naráží na skálu a pak se roztříští po okolí, takže když chcete k němu blíž, musíte počítat s tím, že budete malinko mokří. Což by bylo fajn, kdyby zrovna nefoukal docela studený vítr. Chceme zkusit se dostat k nejznámějšímu jezeru O’Hara. Ale zjištujeme, že se tam dá dojet jen autobusem, který má omezený počet míst a stojí na osobu $15. To se nám zdá na jezero (po tom co jich člověk už pár viděl:-)) dost, takže míříme k jinému jezeru v parku – Emerald Lake. Jezero je opět krásně modré a u hor. U jezera možné si levně půjčit loďku (za hodinu pro dva $30, za dvě hodiny jen $47, v Lake Louise chtěli za hodinu asi $45). Půjčujeme tedy jednu loďku s tím, že první hodinu pojedou kluci a další Adam s Ivetou. Svítí nám celou dobu slunce, což je asi poprvé, jelikož vždy předtím se nám schovalo za nějaký mrak. Jezero je mnohonásobně menší než Maligne lake a víc kryté, takže loď jede téměř sama i bez namáhavého pádlování. Prostě idylka a opalování na lodi, jen voda by mohla být méně ledová. Navečer vyjíždíme z parku a kempujeme v Goldenu, ze kterého cesta pokračuje do dalších dvou parků. Chvíli po tom, co zakempíme, začne strašná bouřka a vítr nám odnáší stany pryč. Rychle házíme do každého rohu batoh a když dojdou, tak člověka:-). Do půl hodiny je po všem a my zase můžeme vylézt ven:-).

Další den vyrážíme směr Glacier NP. Parkem vede pouze jedna cesta, po které se dá jet autem. První možnost pěšího výletu k ledovcům je asi 15 mil dlouhá (jen cesta tam), tak doufáme, že další tůry budou o něco kratší a taky povedou k ledovci (na mapě se to nedá poznat). Zastavujeme tedy u další odbočky a vyrážíme na cestu. Už cedule napovídá, že něco nebude v pořádku, protože cesta má být jen půl míle dlouhá. Jdeme po dřeveném mostě lesem a za chvíli vycházíme zase zpět na parkovišti. Vypadá to, že další cesty budou hodně obdobné, takže jedeme rovnou do dalšího parku – Moutn Revelstoke NP, který objevil Adam v časopise o focení, kde se dá autem vyjet až skoro na vrchol nejvyšší hory v parku.



Silnice vede celou cestu spíš po okraji parku a až na jeho konci je odbočka, kterou se dá vyjet dovnitř parku blízko k hoře. Odtud můžete jít na vrchol buď 2 míle pěšky nebo vyjet autobusem, který je zdarma. Už při výstupu z auta na nás začnou dělat nálety horse fly (ovádi, kteří jsou asi 2krát větší než u nás). Doufáme, že v autobuse se před nimi schováme. Výhled z autobusu je krásný a vše nádherně kvete a hýři barvami. Ihned po výstupu zjišťujeme, že ovádů jsme se nezbavili a že je jich tu několikanásobně více. Utíkáme na vrchol, protože jakmile se člověk zastaví, má jistotu, že ho nějaký ovád ihned zastihne. Výhled sice malinko kazí mlha, ale je krásný... Bohužel nefotíme, protože zastavení znamená bodnutí. Rozhodneme se více neriskovat a jdeme rychle na autobus zpět. Bohužel mají 15 minutové intervali a veřte, že odrážet 15 minut nálety minimálně 10 ovádů na osobu vám přijde vážne nekonečné, hlavně když se člověk nesmí zastavit. Autobus je konečně na zastávce, paní se diví, že už jedeme zase zpět:-). By se nedivila, kdyby nebyla nasprejovaná muskem (nebo tak nějak podobně ten název říkala), ale jen opalovacím krémem, jako my... Říká nám, že prý je to kvůli květinám, které tu mají možnost kvést asi jen necelé 2 měsíce v roce (jinak je vrchol pokryt sněhem), a proto je květena intenzivnější.
Z parku pokračujeme až do města Clearwater (British Columbie), kde by měl být rafting jen pro dva.
Tyto tři parky byly příjemným zpestřením při cestě za raftem, ale jinak podle našeho názoru vše uvidíte i v Jasper a Banff NP, takže pokud není dost času, s klidem můžete vynechat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...