22. 8. 2009

12. - 13. 8. 2009 Mesa Verde NP (Colorado)

Po příjezdu do kempu přímo v národním parku jsme mile překvapeni. Mají i k večeru volno, dokonce sprchy (a hlavně neplacené) a cena je také dobrá ($21 pro všechny). Ještě večer kupujeme na druhý den jednu ze tří možných prohlídek ($3 na osobu). Vybíráme si prohlídku Cliff Palace. Jedná se o pozůstatky zmizelé civilizace Anasaziů, kteří si stavěli obydlí v kaňonu pod převisem. Bylo to z důvodu, že v oblasti žilo hodně obyvatel a začali mít málo místa k lovu a bydlení. Obyvatelé si toto „město ve skále“ začali stavět kolem roku 1200. Celé město jim trvalo postavit asi 90 let. Zhruba od roku 1300 (tedy 10 let od dostavby) bylo toto město opuštěné. Obyvatelé si město ve skále stavěli z důvodu, že přímo ze skály vytékal pramen vody, a další jiný zdroj byl 6 mil daleko. Měli přístřeší a byli chráněni před nebezpečím. Bohužel po několika letech sucha byli nuceni oblast opustit. Civilizace nebyla na moc vysoké úrovni. Nedělali si zásoby vody na období sucha (měli ji jen v malých nádobách) a jelikož byli stále na stejném místě, nenechali odpočinout zem a když pěstovali celý rok na stejné části země, došlo k tomu, že zem přestala být úrodná a zvěr také vymizela (to už i Aboriginci v Austálii věděli, že se musí každý čtvrt rok stěhovat, aby se země mohla obnovit). Tudíž neměli dost potravy, a tak museli území opustit. Co bylo dále zajímavé, ženy se dožívali zhruba 25-30 let a muži 35-40. Není divu, jelikož ženy měli děti prý už od 13 let a jen málo dětí přezilo 5. rok života. Takže pokud bychom to brali na náš věk, Ivetě už by moc času nezbývalo a z kluků by byli stařešiny. Prohlídka městečka byla zajímavá, jen škoda, že člověk nemohl obydlí sám prolézat. I když je fakt, že kdyby ji denně prolézalo tisíce návštěvníků, moc dlouho by se město nedochovalo.



Z prohlídky jsme zamířili přímo do muzea (vstup zdarma), kde jsme měli možnost seznámit se blíže se životem a uměním „zmizelé“ civilizace (dělání nádob, ošatek, koberců a nástrojů, které používali).
Z Mesa Verde naše cesta vedla přes místo zvané Four Corners, kde se nachází hranice 4 států (Arizony, Nového Mexika, Utahu a Colorada). Dorážíme k místu, ale zjištujeme, že abychom se dostali ke slibovanému monumentu, je nutné zaplatit vstup ($3 za osobu). Přijde nám zvláštní, že bychom měli platit za „hranici“, takže otáčíme auto a pokračujeme dál v cestě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...