4. 9. 2008

29. – 30. 8. 2008 Devils Marbles (Ďáblovy kuličky) – Alice Springs

Hned po ránu dorážíme k Ďáblovým kuličkám (asi 100 km za Tennant Creek). Počasí nám přeje a máme úplně modrou oblohu. Většina z nich má opravdu tvar kuličky (no, spíše vajíčka). Jsou fakt nádherný, tak se prodíráme kam se dá a fotíme… Dost prolézání a hurá do Alice Springs.



Co nás z letáků zaujalo, The School Of The Air, což je rádiová škola pro děti od 4-12let. Jelikož není možné, aby všude byly školy nebo aby děti dojížděli nějakých 500 km do nejbližšího většího města, funguje tu jakási škola na dálku. Zrovna jsme přišli na konec jedné hodiny- malování. Škoda, mohli jsme vidět výuku naživo, ale tak alespoň koukáme na film, kde nám popisují , jak to vlastně funguje. Každý student má doma vybavený počítač s tiskárnou a faxem a vidí učitele jako v televizi. Učitel ví jen, že je žák přihlášený. Studenti si můžou hlásit, psát si mezi sebou, posílat si soubory.. Vlastně to funguje něco jako icq nebo skype. (I s možností dělat, že tam člověk je, i když není:-) ). Vlastně nám to nepřišlo ani nějaké zvláštní, ale při představě, že kdysi nebyla žádná web kamera ani internet a učilo se jen po telefonním sluchátku, je to dost síla. Nedokážu si představit, jak takhle vyučovali výtvarnou výchovu nebo dokonce tělocvik. Jednou za rok mají děti setkání, aby vůbec věděli jak jejich spolužáci vypadají… (vstup $6,50/student).
V Alici je základna Royal Flying Doctor Servise (RFDS) – Královská letecká lékařská služba. (vstup $7/student). V muzeu nám pouštějí film, který zachycuje fungování „létajících doktorů“ a jejich vznik. Dokonce je tam maketa letadla a trenažér, kde jsme si vyzkoušeli pilotování…no, né každému se podařilo v pořádku přistát…
Druhý den ráno vyráží Adam a Ivet do Desert Parku, které přibližuje rozličná přirozená prostředí Severního teritoria – les, pouštní potoky, písečné duny. Voliéry s ptáky a také krmení dravců. V jedné části vypráví ranger a životě Aboriginals, nástrojích ze dřeva. Co je zajímavé je jak se stěhovali. Po svých předcích zdědili území o rozloze 130x70 km. Žili jen na kousku, když už tam vše snědli, spálili půdu, aby se v trávě neusazovala voda a mohlo se vše obnovit a šli zase o kus dál. Když se po roce zase vrátili na to první území, bylo tam zase vše: voda, zvířata, atd. Také bylo zajímavé, že už od narození věděli, z jakého kmene si můžou vybírat manžela. No, tak asi moc na výběr by stejně neměli, když jiný kmen byl za dalších 200 km… (Vstup $20, studenti $14, a po slevě z brožurky z informací $7).
Mezitím Pája s Míšou procházejí město. Z vyhlídky Anzac Hill je vidět na celé město. Zrovna začíná svátek Assa Abloy Henley On Todd Regatta, kdy městem procházejí Piráti a Vikingové na lodích a soutěží na vyschlé řece.
Večer přijíždíme do Kings Canyon Resort. Začíná pršet, paní co nám přišla poradit, abychom postavili stany na místě, kde nejméně fouká se raduje, prý už tu nepršelo od listopadu… Klidně to mohlo ještě dva dny počkat..ale co se dá dělat..

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...