12. 8. 2008

3. 8. 2008 – 6. 8. 2008 Sydney

Kolem poledního přijíždíme do jednoho z nejznámějších měst na Zemi – do Sydney. Ubytování nacházíme, po prvotním šoku z náhlé kumulace více lidí a více aut na jednom místě, relativně snadno. Bydlíme ve čtvrti King Cross, což má být dosti divoké místo, ale ani mi to tak nepřijde. Do centra je to pár minut pěšky nebo jednu stanici metrem.
První den se samozřejmě jdeme podívat na jednu z nejvíce poznávaných budov světa (aspoň to tvrdí průvodkyně) Sydney Opera. Fotografie z různých úhlů a za různého světla vidíte kolem, a jedním slovem je pěkná. Celý první den trávíme chozením po Sydney, focením a sháněním druhého objektivu k foťáku, bohužel cena je takřka dvojnásobná oproti US, takže nakonec nekupuji.



Druhý den vyrážíme ke „Korejcům“, jelikož nám psali, že se bude měnit datum letenky, ať to dojdeme vyjednat, připraveni na chaluhy a poklony na každém rohu, jdeme k nim, ale bohužel je zrovna Bank holiday a mají zavřeno. Nevím, kde je pověstná pracovitost a 18hodin denně v práci, kterou u východních národů inzerují:). Dále kupujeme v Opeře pass, který nás opravňuje ke vstupu na pět městských atrakcí (prohlídka Opery, vyhlídková věž nad městem, akvárium, okružní plavba přístavem a výlet na most), letáky inzerují obrovské slevy, takže nás bratru těch $90 ani nemrzí:) a vyrážíme. S Ivetou jsme byli v Opeře (zítra jdu na představení, jelikož se nám nepodařilo sehnat nemluvené představení, jdu sám :( Na projížďce a na mostě. Docela pěkně, ale na lodi se docela pokazilo počasí, ale i tak projížďka dává představu o obrovské rozloze celého přístavu. Výlet na most je také fajn a dozvídáme se několik zajímavostí – jakože údajně jeden z čepů použitý v mostě (je jich tam na 6000) je celý ze zlata:) Bohužel tento den mě postihla tragédie a kvůli debilnímu rackovi jsem si utrhl zip u mé teplé fleeskové bundy, abych přežil, šel jsem si do NorthFacu koupit úplně stejnou, akorát s kovovými zipy (!!!), takže vše v pořádku. Dnes píšu blog já, jelikož Iveta píše pohledy a čekáme na to, až nám dopere pračka, což se taky neobešlo bez zádrhelů, jelikož jsme přeplnili pračku a museli prát na dvakrát:)
Australský poznatek: nemohl jsem ho napsat dříve, jelikož psaly ženy, ale na Austrálii je dost na nic, že nevěří na free bezdrátový přístup. V KFC i v MC všude je placený a navíc všichni jsou natolik gramotní, že si svoje sítě zabezpečí heslem :( Což nám nedává moc šancí být na blogu, zatím se nám podařilo najít jednu nezabezpečenou soukromou sít v Melbernu, pak byla v knihovně v Canbeře a moje nejoblíbenější free-internet café Apple store v Sydney:) A asi si koupím MacBook Air, je prostě super.
Málem bych zapomněl koupili jsme si CD od nějakého aborigince kde hraje na didžaredu (nějak tak se to píše:), stálo $10 a je to takové aborigi techno, dost síla…
Třetí den se nám konečně podaří zjistit změnu letu (jen posun odletu z Melbourne na večerní hodinu) a vyrážíme na Sydney tower. Aby se tam člověk dostal, musí projít tři patra obchoďáku. Výhled je fajn, ale místo Opery jsou vidět jen nějaké výškové budovy před ní… Při cestě do akvária se stavujeme na občerstvení – dávám si jeden z nejlepších hamburgerů jaký jsem kdy měl, Iveta si dává lasagne (bohužel když chceme o pár hodin později zopakovat návštěvu mají již zavřeno :(). V akváriu vidíme všemožnou vodní zvěř a taky Nemá, nevěřil jsem, že je opravdu takhle barevný, ale je (posuďte z fotek:). Po návštěvě akvária se pomalu vydáváme směrem k Opeře na představení 39 steps, na které jsem si koupil lístek ($64). Iveta se ve městě schází s kamarádem ze ZŠ. A okolo desáté večer docházíme na hostel, užít si naší poslední noc v posteli a v Sydney.
Sydney jako město je moc pěkné, pro turistu je zde mnoho atrakcí (ale už se začínají pomalu opakovat – stále dokola aboriginské umění a wildlife parky) a přišlo nám o něco živější než Melbourne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...