6. 9. 2014

Chetumal, Xpujil, Chicanná, Campeche, Merida, Chichen Itza

Z Tulumu vyrážíme směrem k Chetumalu. Cesta ubíhá celkem poklidně a pod večer dorážíme do města. Ubytování máme téměř hned na autobusovém nádraží, takže je celkem rušno. Město jako takové nás moc neuchvacuje a tak se jenom procházíme a hledáme něco dobrého k snědku.
Nedaleko města mají být úchvatné modré laguny (relativně ochotně nám v hotelu radí kudy), ale slunce už pomalu zachází a tak se nám nikam nechce. Chetumal je většinou takové přestupní místo při cestě do Belize a nic jiného zajímavého zde ani nenacházíme, tak jdeme relativně brzy spát a ráno opět na cesty.
Campeche
Naším hlavním cílem je koloniální město Campeche. Nicméně nás čeká celý den v autě a tak po cestě ještě vybíráme dvě místa k zastavení, a to Xpujil a Chicanná.
Jedná se o menší pyramidové komplexy, které procházíme. Výhodou je, že jsou obě celé přístupné, takže lezeme všude, kde se dá. Na obou jsme se celou dobu nepotkali jiného turistu.
Xpujil

Chicanná

Campeche je staré koloniální město, které pamatuje dobývání i nájezdy při různých půtkách o město. V rámci Champeche to poznáte tak, že jeho vnitřní část je obehnaná hradbami, které kopírují i moře. Pokud chcete, můžete bydlet přímo v tomto starém centrum nebo mimo. My volíme přímo centrum s tím, že všude budeme chodit pěšky a auto necháme odpočívat. Pokud budete také volit centrum, dejte pozor na parkování, uličky Campeche jsou velmi úzké a parkování nanejvíc problematické - určitě hledejte hotel, který vám parkování zajistí.
Město je pak velmi pěkné a přímo vybízí k brouzdání uličkami a objevování skrytých zákoutí a tavern, kde se dá dobře najíst nebo posedět. Samotný kapitál města je pak v rámci našeho stylu cestování na zhruba den, za který si městečko projdete. Druhý den pak vyrážíme do okolních cenotů, kde se ukrýváme žáru mexického slunce.

Merida

Dalším městem je, které po cestě navštěvujeme je Merida. Cestou i v okolí je možné navštívit další ruiny nebo cenoty - ať už placené nebo zadarmové. My už jich máme celkem dost a tak se buď jen koupeme nebo procházíme město a zajímavé body po okolí. Ten nejzajímavější nás teprve čeká - Chichén Itzá.

Chichén Itzá

Je dobré přijet co nejdříve ráno, než dojedu autobusy z Cancunu nebo Tulumu. My na místo dorážíme okolo deváte hodiny, bez jakýchkoli front kupujeme vstupné (za 140p nejdražší vstup v Mexiku), za první brankou si nás bohužel všimne místní "uvaděč" a v našem 40 cm stativu rozpozná profesionální techniku, kterou nám přikáže odnést do auta. Mno, nenaděláte nic, takže foťák budeme podpírat nebo různě půjčovat a pak doma fotografie vyrovnávat, aby to vypadalo alespoň rámcově rovně :) Samotný areál se pak snažíme projít do začátku největšího pařáku (11h), kdy už se v areálu téměř nedá být - jednak je obrovské vedro a druhak dorazí autobusy s tisíci turisty. Užíváme si tak areál, který máme relativně pro sebe a i z fotografií nemusíme retušovat tuny turistů.

Chichen Itza
Areál tak procházíme - novou i starší část, nakupujeme nějaké suvenýry - kupodivu nejsou nejdražší a ani nejhorší, které na Yucatánu nacházíme, takže spokojeni se odpoledne vydáváme směr Tulum, kde máme poslední dvě noci v cabaňe (taková chatka na pláži) a už se jenom koupeme a jíme :)
Naše chatka v Tulumu
V noci se jenom pokusíme nafotit nějaké ty hvězdy a další den už jen zpět vrátit auto v Cancunu a přes Paříž pěkně do Prahy!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...