15. 6. 2014

Potápění v Mexiku, potápění Cozumel, potápění Cenoty (Dos Ochos, Calavera, Grand Cenote), Mexiko

Cancun to je Karibik a krom tyrkysové vody a bílých pláží tu mají i něco pod vodou. Téměř podél celého Yucatánu se táhne jeden z největších a nejhezčích korálových útesů na světě. Ten úplně nej nej má být Velký barierový útes v Austrálii a jelikož jsme taky měli tu možnost se tam potápět tak musíme říct, že na tom něco pravdy je a Austrálie nám přišla o chlup lepší. Ale my jsme v Mexiku!

Když jsme sečetli časovou dotaci na naší Mexickou dovolenou a místa, která chceme vidět, vyšlo nám - pro nás hodně nečekaně - že máme relativně hodně času! Toto se nám mockrát nestává a tak řešíme co s tím, jako jedna z prvních voleb se nabízí potápení na Cozumelu. Cozumel je ostrov, dostupný rychle a pohodlně z Cancunu (cca 2 hodiny včetně ferry) a nabízí veškeré zázemí a prostor, který můžete potřebovat.

Cozumel

Naše hledání vhodného ubytka začínáme typickým googlením, ale bohužel na českých stránkách se nám toho moc ulovit nedaří. Obecné povídání o tom, že se dá popápět v cenotech a nebo na útesu, nebo pak nabídky celých zájezdů z Prahy.



Nakonec pomocí Tripadvisoru a dalšího hledání nacházíme cenově velice milou a uživateli doporučovanou nabídku společnosti Dive with Martin. Toto divecentrum krom obligátních půldenních 2tank ponorů za necelých 100 dolarů (spíš pro turisty přijíždějících na cruis shipech) nabízí i balíček s ubytováním. 321 dolarů mimo sezónu za 4noci + 3 dny potápění (6ponorů) pro jednoho nám přijde jako super cena a tak po internetu s paní Paddi (nejdřív jsem si myslel, že se jedná o nick vzhledem k společnosti PADI, ale nebylo tomu tak:) domlouváme vše potřebné. Jediné takové zvláštní, ale bez problému fungující, je potřeba zaslání zálohy 50% na PayPal účet (to je v pořádku) s tím, že následně obdržíte poštou (ano klasickou poštou) klíče (vstupní karty) od ubytování. Toto také číníme a za cca dva týdny po zaplacení zálohy máme karty v poště pěkně v Praze.

Co se týče ubytování, jelikož budeme dva volíme 1bedroom možnost, na místě pak zjišťujeme, že 1bedroom možnost znamená v podstatě naše 2kk rozprostřených na dvou patrech. Místa je habaděj a vlastní kuchyňka potěší. Ubytování je v centru Cozumelu (4USD taxi od ferry terminálu) a velmi blízko obchoďáků, kina a i restaurací a samozřejmě hlavní třídy. Ubytování je za nás jednoznačně super, vše je sice trochu starší, ale 100% čisté a udržované.

Potápění se pak "koná" z tzv. international pieru, ke kterému je nutné se dopravit. Pokud máte vlastní vybavení tak vám zbyde pouze možnost taxíku nebo půjčeného auta, pokud si vybavení půjčujete od DWM (je to možné) tak můžete jít cca 4km pěšky. My to děláme tak, že ráno jedeme taxíkem - 8USD (sraz v 7AM) a odpoledne jdeme pěšky - cca 30 minut.

Co se týče samotné báze, jak by v karibiku člověk čekal, jedná se o budku s kupou vybavením a 3 loděmi, kterými se jezdí potápět. Po příchodu vybíráme vybavení (trošku řešíme, že jsme si půjčovali a platili i neoprény) a čekáme na loď. Loď je takový klasický 8mi místný větší člun (není to dingy, takže místa je celkem dost:) kam dáváme vybavení a vyrážíme směr moře.

Jelikož máme pouze OWD tak jsme přiděleni na loď pro méně zkušené - hluboko-se-nepotápějící potápěče. Ale i tak hodinky ukazují 28m jako maximum toho dne. Ponory jsou super, pro nás fajnovky je tu spoustu veliké a leckdy divoké zvěře (želvy, žraloci, murény, chobotnice,...) a naštěstí pro Ivetu i přiměřené teplé (28C). Shodou okolností a díky bouřce se nakonec potápíme jenom dva dny a poslední den věnujeme výletům po ostrově.

Cenoty

Cenoty jsou díry v zemi. Dříve používané jako rezervoáry na pitnou vodu. Jelikož je Yucatán celý z vápence a nemá žádné "pozemí" řeky - vše se ukrývá pod povrchem, za ty roky se zde vytvořil jeden obrovský uzel jeskyní a podzemních říček, kde se různě mísí sladká a slaná voda se světlem a nyní i zástupy potápěčů.


Cenoty jsou na Yucatánu jedna velká atrakce a najdete je doslova na každém kroku, od těch megakomerčnách (převlíkárny, zvlášť placené vstupy do každé jeskyně) přes relativně komerčních (=platí se vstup a jsou schůdky) až k těm nekomečním (=neplatí se vstup a nejsou schůdky). Pro nepotápeče se jedná o krátké svlažení (ono tam zas toho tolik moc dělat nejde, zvlášť když je cenot relativně málo otevřený a často trochu chladný a to hlavní povyřažení je pak pro potápěče.
Pozn. pro šnorchlaře a koupače je pak několik cenotů, které jsou více turisticky "opracované" (světla, pod vodou natažená lana, na kterých se dá stát), pro porovnání s ČR jsou to v podstatě takové naše zatopené lomy. Jsou však relativně drahé a je to v podstatě pro ten pocit, že se koupene v jeskyni, jinak nic moc.

My se ale rozhodujeme se podívat pod vodu. Pro Adama je to první setkání se sladkou vodou "pod vodou" a pro Ivetu je to již procházka starým známým (2 ponory na Slapech:). Pro naše výpravy si vybíráme La Calypso Dive center, což je malá báze (2DM) francouzské rodiny, která se před pár lety přestěhovala na Yucatán a od té doby tady vozí lidmi za ponory. Ceny nám přijdou milé a mají vybavení v ceně. Jako jinde, doporučuji platit v USD jinak se prohnete s převodem do MXP.

Pro první dva ponory DM volí Grand Cenote a cenote Calavera. Po dojezdu k cenotu se oblékáme a pak už jenom krok do vody, ok na všechny strany a hurá pod vodu. Pod vodou se pak otevírá obrovská jeskyně, kde se mísí světlo našich baterek s dechberoucími kreacemi, které vytváří slunce deroucí se pod hladinu. Ani nevím jak, ale 45 minut uteče jako voda a tu pro nás bezpečnou část cenotu (bez jeskynní certifikace nemůžeme víc jak 30metrů od volné vody) máme dvakrát obeplutu. Zážítek je to parádní, jako proplavávat v Koněprusích. 
Calavera je pak zajímavá tím, že se do ní skáče (cca 3 metry) a pak taky, že se v ní mísí slaná a sladká voda. V jednom bodě pak vzniká takzvaný halocline efekt, kde se voda jakoby rozostří tím jak se spojuje oceán a sladká voda z okolí.

Druhý den cenotového potápění vyřážíme na dvojponor do cenotu Dos Ochos (jeden z těch víc šnorchl-friendly). Při srovnání s Grand Cenote a Calaverou je to trochu slabší odvar (méně hluboké, méně krápníků), ale pořád super zážitek. V jednom místě se dostáváme do netopýří jeskyně, kde je celý strop pokryt tisícem netopýrů čekajících na noc a výpravou za svými dobrodružstvými. 

Závěr

Pokud bych to měl shrnout tak Mexiko nám přišlo pro potápění jedním slovem báječné. Ať už co se týče pro "víkendové" potápěče jako jsme my něčím novým v podobě cenotů nebo pak úžasným korálovým útesem. Ceny za samotné ponory jsou podobné těm v Egyptě a pokud chytnete dobrou letenku (8tisíc z Frankfurtu) tak je to pro nás ideální dovolená, kde se dá bez problémů skloubit potápění s plážemi a něčím tím navíc z okolního Mexika.


1 komentář:

  1. Závidím vám vaše zážitky. Taky bych se někdy chtěla jet potápět na taková místa. Potápění mě vždycky bavilo, ale troufla jsem si na to jenom se šnorchlem. Vloni jsme ale byli s manželem na potápěčském kurzu , takže už se plnohodnotně potápíme.

    OdpovědětVymazat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...