26. 3. 2014

Tulum, Cobá a potápění v cenotech

Poslední potápění na Cozumelu se bohužel pro nepřízeň počasí ruší a tak se opět vydáváme na pevninu (stejná cesta jako na ostrov - tedy ferry). Dál už nepokračujeme autobusem a u CancunCarRental za 440 USD na necelé dva týdny půjčujeme s plným pojištěním nějakého Nissana. Jsme dva a auto takto stačí. Dokonce si pro nás přijedou i k terminálu.

Naše další destinace je Tulum kam i cca po hodině jízdy dojíždíme. Přes booking máme zarezervovaný hotel Uolis nah na dvě noci. Hotel je celkem ok, menší pokoj v přízemí rychle zabydlujeme. Jediné co nás mrzí je, že sic berou karty účtují si k tomu různé poplatky a nevýhodné konverzní kurzy. Trošku svinstvo a doporučuji raději cashem. Pohodlně se dá vybrat nebo vyměnit za USD na hlavní tříde, kde je hned několik bank a bankomatů (kupodivu zde měníme za nejlepší kurz za celý pobyt v Mexiku).




Tulum to jsou hlavně ruiny a jídlo. Jelikož máme auto dojíždíme za pár minut na parkoviště autem (10MXP), kupujeme vstupenky (176MXP/pro oba) a vydáváme se na průzkum. Adam tu už byl a moc se za tu dobu nezměnilo, akorát je tentokrát menší vedro :) Ruiny jsou opravdu krásné a vychází nám i počasí. Po cca hodince máme nachozeno a nafoceno a jelikož se nám nechce koupat, vymýšlíme co dál. Jelikož potápění v cenotech je v plánu pro Adama až druhý den a máme ještě kus dne před námi, rozhodujeme se dát "ruinové kombo" a vyrážíme směr další velká památka - Cobá.

Do Cobá dorážíme po necelé hodině pohodlné cesty, sice nám málem dojde benzín, ale naštěstí nějaký výpary ještě zbyly a dojíždíme až do města. Parkujeme přímo u vstupu (40MXP) a za 114MXP pro oba kupujeme vstupenky. Máme poslední hodinu do zavření areálu a tak spěcháme areálem. Je to sice trochu hoňka, ale zase jsme v areálu skoro sami - všechny tour busy už jsou na cestě domu.

Po menším bloudění (nějak jsme si nevzali mapku) nacházíme i hlavní pyramidu. Ta má jednu velkou výhodu a to, že se na ní dá legálně vylézt (nakonec je takových v Mexiku více, ale tohle je jedna z největších). Tady už je lidí o poznání více a po dosti uklouzaném povrchu šplháme vzhůru.




Nakonec jsme u pyramidy sami, ale to už nás místní boys vyhánějí pryč. Jelikož ještě několikrát odbočíme, což místní hlídači nelibě nesou - dostáváme na poslední metry vlastní eskortu ven, aby se ujistili, že opravdu jdeme pryč :) A tak před setměním opouštíme areál a nyní už s plnou náručí vyrážíme směr Tulum.

Večer už jenom ochutnáváme místní speciality - podle hesla kde jsou místní a cena pod 10 MXP za večeří tam jíme i my.

Takže si dáváme různé varianty tacos, quesadilas, qeusos a dalších dobrot. Je to levné, je toho hodně a je to hlavně stráááášně dobrý.

Druhý den je pro Adama ve znamení potápění v cenotech. 
Nejdřív dovolte malou naučnou odbočku. Yucatán je kvůli různým vulkanicko - bývalé dno oceánu - pochodům v podstatě celý z vápence, který je dosti póratý a celkově děravý. To má za následek to, že na celém Yucatánu nejsou řeky a tím ani moc pitné vody. Indiání to řešili pomocí takzvaných cenotů, což jsou takové přírodní studny kam vedou podzemní řeky a toky. Nyní už se cenoty na vodu moc nepoužívají (alespoň ty profláklé) a jsou jako atrakce na koupání a potápění. 
Koupání je možné za vstupní poplatek. Voda je opravdu azurově krásná, chladivá a plná takových těch ožužlávacích rybek, takže to máte i s peelingem.

Nicméně já jsem tu pro potápění. Na netu vybíráme LaCalypso Diving centre, cenově je jedno z levnějších (120USD) - provozuje ho francouzská rodina. 
Pro potápění dive master volí GrandCenote a Calaveru. Ponory nejsou nijak extra hluboké (15-20m) a ani dlouhé (45minut). Pro mě je to první ponor ve sladké vodě a jeskyni zároveň. Dostáváme baterku a jdeme na to. Oba dva potápěci plaveme za DM, nechci se mu ztratit, sice je podmínkou, že musíme být maximálně 50m od vchodu a vždy vidět na hladinu, ale i tak to není moc příjemné při představě tu zůstat sám. Zážitek z ponoru je super, je to jako plavat koněpruskýma jeskyněma. Mám sebou gopro, ale světla je opravdu málo takže záběry nic moc. Ale pomalu se sunout kolem krápníků, vplouvat do jeskyní je prostě super zážitek.

Ceduli, že dále je pouze smrt
nakonec jenom obeplaveme. Druhý ponor se nese v podobném duchu s tím rozdílem, že do cenotu v jedné části vtéká voda z moře a při spojení se sladkou vodou vzniká tzv halocline line, kde je pěkně vidět mísení obou "vod". 
Okolo poledne už jsem zase v Tulumu a Ivetě jenom cestou kupuju jídlo, nebylo jí moc dobře tak celý den prospala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...