11. 4. 2013

Big Island, Hawaii: Mauna Kea, potápění

Po odjezdu z parku se pomalu suneme do Hila, cestou vidíme pár pláží, ale je relativně pošmourno takže ani nikde nazastavujeme a jedeme přímo. V Hilu tankujeme, když nás obsluha benzínky upozorní, že nemáme technickou na autu (nevím přesně jaké, ale říká, že by s tím mohli být problémy pokud by nás zastavila policie), tato technická je nalepena na zadním nárazníku (heh!) a jde relativně snadno sundat a prý se občas krade. Nuže, rozhodujeme se zariskovat a neztrácet čas cestou do půjčovny a výměnou auta a prostě když tak budeme hrát blbé turisty a snad se nějak domluvíme.

Kolem třetí hodiny dorážíme do visitors centra Mauna Kea, na vrcholu chceme vidět západ slunce a pak počkat na hvězdy, takže se úplně nehrneme být tam co nejdříve a krom toho je doporučeno tu zůstat alespoň půl hodiny na aklimatizaci. Po tom co se najíme skáčeme do Jeepa, řadíme čtyřkolku a vyrážíme na horu. Začátek cesty (asi první tři km) je šotolina a pak už zase asfalt. Cestou míjíme i dvoukolky, které bez větších problémů výjezd zvládají také. Jedno upozornění, u 99% půjčoven se na tuto cestu nevztahuje pojištění a roadside asistence, pokud tu tedy s autem něco uděláte (ať už zaviněně nebo ne) škoda jde za vámi. Neříkám, že jsem se Škodovkou na letních nejel horší trasy než je tato, ale spíš je potřeba počítat s tím, že problém může být i v jiném autě, které uvaří brzdy a hodí to do vás. 

Mauna Kea je proslulá oblast pro různé observatoře a taky jich je na vrcholu požehnaně, parkujeme na jednom z parkovišť a procházíme se po vrcholku. Nahoře toho moc není (do observatoří vás nepustí) a krom jedné vyhlídky to máte „rychle za sebou“, ale my tu nejsme na procházky, ale na ty panorámata. Vytahujeme stativ, nasazujeme rukavice (teplota se rychle blíží nule) a čekáme na západ slunce. Západ trvá okolo půl hodinky a je to fajn podívaná, vtipné je taky sledovat turisty z agentur, kteří dole ve VC (visitors centrum, jestli vás napadlo vietcong, tak je něco špatně a moc koukáte na MASH:) fasují péřové bundy a kalhoty, zatímco my tu stojíme ve fleesce a bundě a je nám celkem teplo. Slunce zapadá a nastává obecný exodus, my ale čekáme na to hlavní na hvězdy, západ slunce by byl romantičtější na pláží, ale my tu jsme kvůli tmě.


Bohužel hvězdám trvá skoro hodinu než se uráčí vyjít a Adam další hodinu fotí – snaha složit fotky, aby vyšel takzvaný star-trail bohužel nevyšla, ale to neříkejte Ivetě:), která chudinka celou dobu mrzla v autě. Aby to ji to nebylo tak líto, dostala příslib dnů budoucích v podobě prstýnku (prý řekla Ano, nevím mě byla strašná zima) a kolem desáté hodiny míříme i my dolu. Je nutné mít zařazeno na „low“ a brzdit motorem, na brzdy je to opravdu velký kopec. Ve VC potkáváme dva promrzlé rangery, kteří mají program na pozorování hvězd a všude po parkovišti je rozestavěno asi patnáct teleskopů a dalekohledů namířených různě po obloze, jelikož jsme byli poslední na hoře, jsme poslední i na tuto možnost a nemusíme se s nikým prát o místo u dalekohledu. Je to velká pecka a doporučuji všem počkat, pán nám ochotně povídá o hvězdách a různě natáčí teleskopy, abychom viděli to nejzajímavější (Mléčná dráha, Měsíc,...). Po půl hodině zadarmového „star gazingu“ sedáme do auta a vyrážíme směr Waimea.

Waimea je městečko skorem u moře a pár minut od Kony, bohužel se nám nedaří nikde jinde dopředu najít ubytování, takže přes hotwire.com kupujeme ve Waimea hotel kam i lehce před půlnocí dorážíme. Nakonec za 70 USD na noc dostáváme apartmán s dvěma ložnicemi, dvěma koupelnami a obývákem (dvou patrový dům) přímo na golfovém hřišti. Jsme však tak unaveni, že dáváme paralelně sprchu (když jsou ty dvě koupelny) a jdeme spát. Ráno směr pobřeží.


Druhé den ráno pomalu dojíždíme po našeho posledního kempu – Spencer beach park (https://hawaiicounty.ehawaii.gov). Kemp je také přímo na pláži s malým korálovým útesem s tím, že hned o pláž vedle je další a větší. Pláží je směrem ke Koně nespočet a každý si dozajista vybere tu svou.
Dny trávíme koupáním a šnorchlováním, jako zpestření si Adam dopřává potápění s Mantami (http://www.konadivingcompany.com). Výlet se skládá ze dvou ponorů s tím, že první je klasický ponor u útesu těsně před západem slunce a druhý – ten hlavní – je ponor s Mantami. Jak to vypadá? Každý si nabere extra závaží a plaveme k takzvanému „fire pitu“ (ohniště), kde jsou umístěny obrovské lampy. Sedíme okolo těchto lamp (proto to extra závaží) s tím, že relativně záhy připlavou tři a pak další dvě manty, které se krmí planktonem, který se  rojí v tomto kuželu světla. Každý máme navíc svojí baterku, ale ve světle toho hlavního jsou celkem zbytečné. Celé představení trvá kolem 50 minut, kdy téměř bez dechu sledujeme obrovské manty, kterak okolo nás plavou. Často se stává, že manta plave přímo na vás, aby to v poslední minutě zvedla a téměř těsně nad vámi udělala otočku a plavala dál. Nedá se o to moc slovy popsat, ale měl jsem ještě několik dalších dnů úplně bezděčný úsměv, taková nádhera to byla. Když nám divemaster klepe na rameno s tím, že už musíme jít, nikomu z nás se nechce, asi abychom to neměli tak těžké, jedna manta se rozhodne, že nás kus cesty doprovodí a plave vedle nás. Na lodi se pak překřikujeme s vyprávěním toho co kdo viděl – asi kdyby náhodou ten člověk, který byl nalepený vedle vás viděl něco jiného :) Je to úžasný zážitek, který bude určitě super i pro šnorchlaře, sic je ponor relativně drahý, i kdybyste měli absolvovat jenom tento, tak se vyplatí.
Moje video:

Druhý den už jenom balíme a odpoledne se vydáváme na letiště, tentokráte volíme vrtulové letadlo od společnosti Go!, cestou vidíme hotely a dokonce hejna delfínů v zátokách. Více o tomto letu v příspěvku o létání na Hawaii

Video s pořádnou výbavou:)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...