8. 12. 2011

Jihoafrická republika - Blyde river canyon

Zvěře bylo dost. Ukládáme techniku do kufrů a vyrážíme za dalšími krásami Jihoafrické republiky. Jako cíl vybíráme Dračí hory, což má být nadherná oblast plná kaňonů a nádherných výhledů na toto pohoří.

Dle průvodce vybíráme jako náš výchozí bod město Graskop, které má být turistickým centrem pro tuto oblast. Průvodce se alespoň v tomto nemýlí a po cca třech hodinách z parku doražíme na místo. Naším úkolem je nalézt ubytování. V průvodci doporučený guesthouse bohužel na dané adrese nesídlí, což nám sděluje černoch za plotem. Když mu říkám, že jsme hledali místo kde přespat, říká, že můžeme přespat u něj. V této formulaci nám to trošku zavání, ale jdeme se podívat do vnitř. Nakonec zjištujeme, že se jedná o standardní guest house, kde je i možnost kempování (dokonce už někdo tu i kempuje) cena je 70R za osobu. Vše je velmi příjemné, malá vybavená kuchyňka a i lednice pro naše použití. Internet je placený a na televizi nemáme chuť. Takže jedeme do města na skvělé palačinky (prý je tímto město proslulé) a nakoupit do Sparu. Po návratu zpět plánujeme kam zajedeme a uléháme do stanu.

Iveta a paw-paw :)
Ráno vyrážíme na místní proslulé vyhlídky. Bohužel celé údolí zahaluje velice ale opravdu velice silná mlha (častý to jev) a vůbec nic není vidět. Perličkou je, že místa, která jsou ráno vidět jsou odpoledne taky pod bílou peřinou a dosti špatně se jede.



Prý tu je výhled do údolí:)
Vyhlídky s poetickým názvem God window a další (vstup 5R) se nás tedy netýkají. Takže pouze na jednom parkovišti kupujeme ručně dělané sošky žirafy a nosorožců. Opravdu krásné suvenýry za lidové ceny (metr vysoká žirafa a dvě menší sožky nosorožců dostáváme za 200R - prodavačka nám sama slevuje 50R, ale dali bychom klidně i víc - to samé na letišti pak stojí 5x tolik). Opět nikdo neprudí ani nenutí. V klidu si vše prohlídnete a v klidu vám ukáží co chcete, bez toho, aby vás někdo tahal do jiných stánků nebo jinak otravoval.

Nákupy
A pokračujeme cca 100 km dále (níže) a dostáváme se k Blyde canyonu, což je kaňon velmi podobný tomu co mají v Nevadě. Co je trošku zarážející je, že po jeho okrajích se nachází několik (asi 10) různých oblastí, které je možné navštívit, s tím, že do každé se musí platit samostatný vstup. Některá oblat je v rámci národního parku a jiná je zase čistě soukromá (většinou je součást nějakého resortu).

Jako první vybíráme Blyde river national park (55R/2os), který nabízí procházku kolem tzv. potholes a i pohled ke kaňonu.



Pro náročnější je možné absolvovat cca 4hodiných sestup a následně výstup k jedné z prvních vodních elektráren v Africe, která měla údajně elektrifikovat přilehlé osady dříve, než byl osvětlen samotný Londýn a to s přímým supportem od Edisona (G.E.). Trek stojí 20R (za vstup na trail) a musí se vyjít do 11 hodin ráno. Nakonec se ho rozhodujeme neabsolvovat a jedeme dále. Na informacích nám říkají, že jiné treky lze absolvovat v jiných částech parku. Proto zkusmo zajíždíme k jednomu resortu (chatky + kamping) zdali tato možnost existuje. Prý ano, na výběr je asi pět trailů, je nutné zaplatit vstup 40R/os pokud u nich nebydlíte.

Vybíráme jeden z náročnějších (cca 8km kaňonem), který dle popisku vypadá zajímavě. Balíme na cestu pití, jídlo, GoPro a vyrážíme. Hned první metry nám dávají tušit, že toto je real deal a žádná vycházka pro důchodce o berlích. Hned první čtvrthodinu se musíme plazit pod stromy, slézat skalky a brodit se řekou. Tak toto ano, to se nám líbí! Iveta jenom trošku znejišťuje, když jsem zaměnil liánu za velice křiklavě zeleného hada. Tak je to prales.


Toto je klasický strom, nikoli nástraha z prvního dílu Ramba, ale kdo ví.
Po cca dvou hodinách cesty, která je značena jenom občasnými červenými terčíky se dostáváme na dno kaňonu a nacházíme úžasnou zátoku, kde se koupeme. Voda je mrazivě osvěžující a velmi si to užíváme. Teď je čas na cestu zpět a tak druhou stranou kaňonu stoupáme zpět.



Po cca dvou hodinách se ocitáme zpět na parkovišti, kde se shledáváme s naším autem. Za celou dobu jsme nepotkali jedinou další skupinku, dle zápisu na recepci měla ten den jít ještě jedna další. Tohle bylo opravdu super. Místo kam by vás v Americe nepustili ani se vším pojištěním a zbavením se odpovědnosti, si tu prolézate v klidu sami pralesem.

V daném komplexu ještě navštěvujeme jednu vyhlídku, kde svačíme a pomalu se vydáváme na cestu zpět.


Cestou zpět se zkusíme znovu vydat na vyhlídky, ale už jí v mlze ani nelze najít. Když se dostáváme zpět do Graskopu už jen prší a je mlha. Nocujeme tam co minule. Noc proprší a je nám poprvé v Africe v noci celkem zima.













Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...