19. 11. 2011

Cestování po Skotsku

Edinburgh
Další den vyrážíme na nejznámější památku celého Skotka - Edinburský hrad (vstupné £14). Za £34 je ale možné zakoupit tzv. Historic Scotland Pass, který v sobě zahrnuje vstup do většiny skotských památek. Zdá se nám to výhodné a tak kupujeme (má to i další výhodu - pasy se kupují v infocentru, tudíž se vyhýbáme dlouhé frontě u pokladen). V hradu by měli probíhat i prohlídky s průvodcem, na nikoho ale nenarážíme, takže se vydáváme prozkoumat hrad sami. Hrad je obrovský komplex několika budov a je z něj nádherný výhled do okolí. Máme zde typicky britské počasí - mrholí a mrholí. Po prohlídce hradu a malé procházce dorážíme promočeni na Calton Hill s Nelsonovým monumentem, že kterého můžeme vidět celý hrad.






Dirleton Castle
Další zastávkou je Dirleton Castle, který se nachází asi 30 mil na východ od Edinburgu(vstup £5, platí v rámci Historic Scotland Pass zdarma) . Po obrovském Edinburgu je to na první pohled velice skromný a malý  hrádek, ale má své kouzlo. Nikdo tu není, takže sami prozkoumáváme všechny zákoutí zbytku hradu a dochovaný holubník.



Tantallon Castle
Pár mil dál se nachází Tantallon Castle (£5, v rámci Passu zdarma), který je u pobřeží a společně se skalním ostrovem Bass Rock tvoří impozantní podívanou. Ostrov Bass Rock je domovem několika tisícové kolonie terejů bílých, kteří neustále krouží kolem ostrova. Zatím rozhodně nejkrásnější hrad naší cesty a ta zelená tráva je zde neuvěřitelná. Zajíždíme kousek dál za hrad k pláži, kde je malá zátoka a evidentně sem moc turistů nechodí, jelikož za jedním útesem vyrušujeme pár natáčející porno... Jakmile nás spatří, balí své "vybavení" a odcházejí.



Stirling Castle
Další zastávka je na Stirling Castle, těžko říct, jestli je to tím, že jsme za předchozí dva dny neviděli nic jiného než hrady, ale nijak zvlášť nás nezaujal. Obrovský a všude plno lidí, kteří se na vás tlačí.

Loch Lomond, údolí Glencoe
Jelikož zjišťujeme, že už nemáme moc času (nějak ty vzdálenosti v mílích ubíhají pomaleji než v kilometrech), takže se rozhodneme změnit plán naší cesty a nejedeme podél východního pobřeží, ale rovnou na Isle of Skye, což je hlavní cíl naší cesty. Cestou projíždíme kolem jezera Loch Lomond, kde poprvé při kempování narážíme na první nepříjemnost - midges (malý kousavý lítající hmyz), který nám znepříjemňuje vaření večeře. Asi jsme byli naivní, když jsme si mysleli, že bychom se jim mohli ve Skotsku vyhnout. Opět nám prší, takže plánovaná vycházka podél jezera se nekoná a jedeme dál přes údolí Glencoe. Konečně se nám trochu naskýtá pohled na krajinu z průvodců - údolí lemované mechovými kopci, které se občas schovávají za mraky. Abych neseděli jen v autě, v průvodci jsme našli, ze v jedné části údolí - tzv. Glen Nevis je kratší procházka, která vede k vodopádům. Co nás zaráží, že sice začátek cesty nalézáme, ale další značení už ne. U  mostu se cesta rozdvojuje - jedna asfaltová cesta vede po levém břehu potoka a druhá (jen vyšlapaná úzká cesta) po pravém. Kousek u odbočky potkáváme člověka v autě, který nám doporučuje nezpevněnou cestu (prý abychom se pořád nemuseli vyhýbat autům). Necháme si poradit a vyrážíme na cestu. Cesta vypadá schůdná a tak se jen kocháme krajinkou. Bohužel se pán zapomněl zmínit, že v období dešťů (tedy nejspíš pořád) se z cesty po chvíli stane močál. Což zprvu nelze úplně poznat, takže nejdříve jen přeskakujeme mokrá místa. Cíl naší cesty(vodopád) je pořád v nedohlednu a situace se začíná zhoršovat. Říkáme si, že už musíme za chvíli být u konce a tak snažíme přeskákat dál. Po chvíli bohužel zjišťujeme, že cesta se již nezlepší a vracíme se zpět.. Bohužel ne úplně bez újmy. Občas někdo uklouzne na mokrém podkladu nebo se až po kolena ponoří do močálu. Do auta se nakonec vracíme celý promočení a od bláta. Takže pane v autě - moc děkujeme za radu, ale příště raději zvolíme asfaltku.



Glenfinnan, Harry Potter most
Na ostrov se dá dostat dvěma způsoby, trajektem z jihu a nebo po mostě z severovýchodu. My volíme cestu trajektem, která vede přes městečko Glenfinnan, které je proslulé mostem, který se objevil ve filmu Harry Potter. Parkujeme na placeném parkoviště (£2 za auto) a vycházíme na kopec, ze kterého jej opravdu spatřujeme. Je docela z dálky, ale je to ON!:-) Kousek dál objevujeme cestu, která by měla vést přímo k němu (cca 2 míle, pouze pro pěší), jelikož ale pospícháme na trajekt, bližší prozkoumávání mostu bohužel musíme vynechat.



Isle of Skye
Trajekty na ostrov jezdí z městečka Mallaig. Cena za trajekt pro dvě auta a 7 lidí nás vyšla na £ 70. Což není málo, ale bohužel jsme s tím počítali. Ihned na ostrove zajíždíme k informacím, kde získáváme podrobnější mapu ostrova a rady kam zajet - pár hradů (resp. zřícenin), maják, Kilt Rock, Old Man of Storr.  Našim prvním cílem na ostrově je Talisker distillery, neboli ochutnávka whisky:-) - jedná se o nejsevernější jednosladovou whisky, která se vyrábí z dešťové vody a zrovna měli kvůli nedostatku vody přerušenou výrobu - což nechápeme, jelikož nám přijde, že tu prší pořád.. I když je pravda, že za celý pobyt ve Skotsku, jsme nejmodřejší oblohu měli právě na Isle of Skye.. A je to tu! Konečně to zde vypadá, jak jsme si přečetli o Skotsku z průvodců - mechové kopce, ovečky, krávy a slunce. Jak říká rád průvodce Lonely Planet - je to tu malebné. A to opravdu je! Postupně cestujeme podél pobřeží k majáku (Neist Point Lighthouse), který je schovaný za útesy, takže z cesty není vůbec vidět. Další zastávkou je tzv. Old Man of Storr - seskupení skal, které je opravdu impozantní. Je neskutečné, jak rychle se zde dokáže počasí změnit. Nejdříve máme úplně šedivo, že čekáme každou chvíli průtrž vody a během pěti minut je všude modro. Kilt Rock je vodopád, který padá z útesů přímo do moře. Zde jsme potkali autobus turistů a jelikož je zde pouze vyhlídka na vodopád a nic dalšího, přišlo nám tu malinko přelidníno a nic moc zajímavého. Je pomalu čas vrátit se zpět na "pevninu", takže vyrážíme druhou stranou přes most (ten je neplacený). Cestou ještě zastavujeme u Dunvegan Castle, ten bohužel není v nabídce Passu, tak alespoň fotíme z venku (jeden z mála hradů, který vidíte opravdu z blízka, aniž byste museli zaplatit vstup).




Loch Ness
Toto známe jezero málem míjíme a moc nechápeme proč je okolo něj tolik poviku. V městečekách okolo je to samozřejmě samá Nessie, pohledy a plyšáci, ale jinak nám samotné jezero nepřijde ničím zajímavé nebo výjimečné. Například Loch Lomond nám přijde mnohem pěknější. Kvůli špatnému počasí nevyužíváme ani možnost projíždky po jezeře a možnosti hledat lochnessku :) Navštěvujeme zde pouze hrad Urguhart, který je také v rámci našeho Passu a bohužel bez zaplacení vstupného z hradu neuvidíte ani jednu cihlu. Hrad je asi to jediné,co jezeru dodává trochu kouzla..



St. Andrews
 Abychom neseděli celý den v autě při cestě do Anglie, zastavujeme se v univerzitním městečku St. Andrews, kde se seznámili a studovali princ William s Kate. Městečko je malinké a je zde hrad a zbytky katedrály, u které je i hřbitov.



Stonehenge
Ráno snídáme v hotelu a vyrážíme na posledních 50km k velmi proslavené památce dřevních dob Anglie - Stonehenge. Přijíždíme kolem 10 hodiny raní  a kupujeme lístky na prohlídku za £7,5/os. Památku si můžete vyfotit i z poza plotu (neplaceně) - čehož také dost lidí využívá - pokud se chcete dostat o trošku blíž po zakoupení vstupenky projdete turniketem a podchodem přímo k samotným kamenům. Až k nim přímo nemůžete (asi aby je turisté nepoházeli do ještě bizarnějších seskupení) a tak se dají v podstatě jenom obejít a ofotit z různých úhlů. Lidí bude kolem vždy dost, takže nějaká groupfotka bez dalších turistů je téměř nemožné získat. Pokud si přejete o Stonehenge něco víc dozvědět u vchodu můžete nafasovat audioguide, který vás seznámí s jeho historií. Památka je to pěkná, návštěva zabere po půl hodiny i se suvenýr shopem. Nicméně odjíždíme lehce zklamání velikostí a celkově dojmem z tohoto mýtického uskupení. Když poprvé vidíte pyramidy, skalní město opravdu žasnete nad tím jak to kdo mohl před tisící lety postavit. Samotný Stonehenge pak vypadá relativně male (možná to má za vinu i to, že se pohybujete za páskou pár metrů od samotných kamenů) a to, že s použitím dostatečné koňské síly a pár lan si dovedete představit, že byste něco podobného postavili též. Takže pocity rozporuplné.


Do Londýna nám zbývá asi ještě dvě hodiny cesty a tak pomalu vyrážíme směr letiště. Cestou se pak stavujeme na jídle ve Vagamama (nudle a nudle), trošku zpestření cesty je veliký liják, při kterém málem nedobržďujeme auto před námi. Mercedes to nakonec ustál a vše je v pořádku. Okolo 16 hodiny jsme na letišti, vracíme auta a Kocoura a easyjetem se vydáváme zpět do rodné vlasti.

Výlet se nám vydařil, bohužel jsme ho trošku časově přecenili a hodně času jsme trávili v autech na dlouhých přejezdech, ale i tak jsme toho viděli mnoho a vše si řádně užili :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...