24. 12. 2012

Havaj: Ubytování a kempy na Hawaii


Tato část bude rychlá:) Pokud nás sledujete, víte, že většinou cestujeme pod stan, Havaj nebude jiný.

Honolulu

Jelikož v Honolulu nebudeme mít půjčené auto, volíme pro ubytování hotel. Dle ceny vychází dobře Royal Groove hotel. Až budete číst recenze na TripAdvisoru, mějte na paměti, že je většinou píší lidé zvyklí na trošku jiný standard, ať vás zbytečně neodradí :)

My bereme nejjednodušší pokoj za cca 60USD noc. Pokoj je velice jednoduchý a trochu "obnošený" s minikuchyňkou a bez klimatizace (pouze větrák). Ale nám stačí. Pokud na Havaj jedete na líbánky, tak doporučujeme něco více vznešeného (přeci jen v našem pokoji jsou dvě samostatné postele:), ale jinak je těchto 60USD to nejlevnější co se nám podařilo najít. Hotel je jeden blok (cca 50 metrů) od Waikiki a oceánu a v lobby je free internet (jak na PC tak WiFi), takže u nás dobrá.

Výhled z "pokoje" na Big Islandu

Kempy na Havaji

Ještě než se dostaneme k jednotlivým kempům pár rad ke kempování:
  • kempy jsou naprosto v pohodě :)
  • většina kempů je plážových, což znamená, že u (veřejné) pláže je typicky vyhrazený kus pro stanování,
  • stanování po Havajsku je blíže našemu stanování než "inland" americkému stanování. Tím chci říct, že vedle vás budou spát američani v podobně velkém stanu jako vy a nikoli s přívěsem a pěti stany z čehož první dva stany, velikostně podobných těm vašem, jsou jenom pro vybavení nebo domácí mazlíčky,
  • drtivá většina kempů bude mít "venkovní" sprchy. Venkovní sprchy jsou, no venkovní sprchy. Typicky u záchodů a umývárky jsou z venčí sprchy, jejich ohřev je většinou na solární panely, což mj. znamená, že v šest ráno teplá voda nebude. Ale nadruhou stranu vzhledem k klimatickým podmínkám toto není nikterak omezující,
  • pokud kempujete v soukromých kempech je možné rezervovat většinou po internetu nebo na místě. Platili jsme kolem 5-8 USD na osobu/noc,
  • pokud kempujete ve státních kempech je nutné si obstarat povolení v nějaké z kanceláří, toto jsme neabsolvovali takže více informací nemáme, ale průvodce nebo internet pomohou,
  • úroveň se samozřejmě liší kemp od kempu, ale obecně hodnotíme velmi kladně a klidně bychom jeli pod stan znovu.
Více o kempování na jednotlivých ostrovech...


Big Island

Na Big Islandu volíme kemp Hookena beach park. Jedná se o kemp na pláži provozovaný přímo Havajci, což mj. znamená, že se dá rezervovat online ($6 os/noc) a nemusí se jako v případe county nebo state parků hledat kancelář ve městě.
Kemp je cca hodinu jízdy od Kony poblíž menšího městečka. Pokud pojedete z Kony doporučujeme nakoupit tam (hned u města je velké nákupní středisko s Targetem, Sportsauthority aj.), ve vesnici u kempu je menší obchod a dalších cca 15 minut zpět do Kony jeden trošku větší, ale dá se.
Samotný kemp je na černo-pískové pláži a "kempová" část je navíc pod palmami, takže jste kryti před sluncem, ale bohužel ne před datlemi, nebo co to z těch stromů padá :)
Jako jeden z velkých bonusů tohoto kempu je zátoka, ve které (údajně) pravidelně plavou delfíni. Nevím jestli jsme měli štěstí nebo je opravdu fauna natolik poslušná, ale dva ze tří dnů jsme delfíny opravdu potkali a dokonce si s nimi i zaplavali. Na šnorchl je pláž nic moc (relativně hluboko), ale pokud narazíte na delfíny všechno je zapomenuto:) Jinak nechápu jak a proč, ale v kempu je free WiFi a to se také počítá :) Pozor na to, že do kempu je hodně obtížné dostat se bez auta, je tak 5 mil od hlavní silnice, pár týpků stopovalo, ale nechtěl bych to absolvovat denně.

Kemp Hookena
Jako druhý kemp máme Spencer beach park. Kemp je subjektivně trošku horší než Hookena, ale zase je blíž do civilizace a na pláži se lépe šnorchluje. A pozor má dokonce "vnitřní" sprchy - v uvozovkách proto, že jsou beze střechy, ale okolo zdi jsou :). Vzdálenost je cca hodina do Kony (ale tentokráte ze severu). WiFi se bohužel nekoná.

Volcanoes national park
Pokud chcete kempovat v tomto národním parku je jenom jediná možnost a to tento, toho času - prý se to mělo měnit - zadarmo kemp. Při našem pobytu byly v rekonstrukci chatky a bohužel i sprchy (umývárka a klasické záchody naštěstí fungovaly), takže jsme zamířili se stanem na relativně velký plácek, kdy každé kempovací místo má navíc svůj gril a lavičku - hodí se. Kemp je cca 10 minut vzdálen od vjezdu do parku a permit vám vydají rangeři v parku.

Dobrá stránka sumarizující kempy na Big Islandu pro letmý popis jednotlivých kempů - http://www.happycampershawaii.com/Campground_Info.html.

Maui

Na Maui bydlíme u kamarádů v baráku takže zde je vyřešeno :) Ale co jsme hledali pár kempů by se zde také našlo.

Oahu

Na Oahu volíme kemp Friends of Malakaneha jedná se o trošku dražší kemp ($12 os/noc), ale rezervace je opět možná dopředu přes internet. V době našeho pobytu nefungovaly záchody a byly pouze toi-toiky. Pozor na to, že kemp má bránu, která se v sedm večer zavírá a otevírá se až v sedm ráno. V tomto čase do kempu autem nedostanete a je nutné ho nechat na venkovním parkovišti. Wi-Fi je dostupná u recepce. Pláž je hned za kempem, ale dosti na ní foukalo, takže jsme se ani nekoupali. Kemp jinak příjemný a klidný, potraviny jsou cca míli od kempu.

4 komentáře:

  1. Čau, super článek! pro případné zájemce doporučuji ještě nastudovat před cestou informace z havaj info ! mě velice pomohl

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za super článek, velice inspirativní. Máme v přítelkyní se tento nebo příští rok, uvidíme podle restrikcí, začít více cestovat, ale spíše tak, že s sebou vezmeme nějaký stan, výbavu a pofrčíme po vlastní ose :) Už se na to moc těšíme!

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt parádní článek, díky moc. Takové info se mi zrovna celkem hodí, protože koncem prázdnin bychom se ženou chtěli Hawaii navštívit. Konkrétně máme v plánu vyrazit do Honolulu. Dost se na to těším, protože mimo Evropu jsem nebyl snad 10 let. Naposledy jsem byl v Egyptě. Hawaii bude ale něco úplně jiného.

    OdpovědětVymazat

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...