4. 1. 2014

Cozumel, potápění, ferry, San Miguel, San Gervasio, Mexiko

Kolem druhé hodiny odpolední dorážíme na Playu (Playa del Carmen), kde relativně pohodlně nacházíme trajekt (ferry terminal), který se nachází asi 200 metrů od autobusové zastávky.
Cestu na Cozumel (pouze pro lidi, pro auta jezdí jiná) obsluhují dvě společnosti, které se liší pouze v barvě lodí a času kdy jezdí. Obě se střídají cca po hodině a dá se v pohodě přijít na blind a vybrat si tu, která jede dříve. Ani jednou jsme neměli problém s lístky respektive místem.


Jednosměrná palubenka vyjde na 155MXP s tím, že je možné koupit o trochu levnější zpáteční, ale zase jste vázáni tou konrétní společností. Cesta probíhá v pohodě, u nástupu odevzdáte velké batohy a jdete si sednout do podpalubí (místenky nejsou).
Po příjezdu na Cozumel zavazadla vyloží a vy si je berete z podobného pásu jako na letišti. Bohužel to nikdo z cestujících netušil a tak vznikla mírná panika, když někdo naložil kufry na vozík a začal s nimi odjíždět. Zajímavé je to, že při zpáteční cestě, respektivě v Playe, si již kufry vybíráte přímo před lodí. No buď jak buď zavazadla máme a vydáváme se z termínálu na ulici.

Cozumel je relativně malý ostrov s hlavním "městem" San Miguel, které se při troše snahy dá přejít pěšky celé. Na ostrově fungují relativně levné taxíky, kterých je dle místních stejně jako obyvatel. Před ferry terminálem je pak stanoviště taxíků, kde mi i jeden bereme a za 4USD nás odváží do našeho ubytování (cca 3km), cesta kamkoli po Miguelu by měla být +- do 8USD. Taxíky využíváme občas, dají se relativně pohodlně zavolat přes dispečink (telefon jsme měli v našem condu) nebo odmávnout na ulici (nebyl problém jak brzy ráno tak pozdě večer někoho sehnat). Cenu je do klasických turistických míst (konkrétní hotel, molo, obchod) vhodné domluvit předem, taxametry nemají, takže to stejně nějak odhadnou, ale aspoň víte dopředu za kolik).

Když budete přemýšlet o návštěve Cozumelu je nutné si uvědomit dvě věci.
Ta první je, že je to ostrov, který z 80% žije z náštěv obřích lodí (cruise ship) typicky proplouvající karibik z USA. Ostrov se tedy neřídí časem, nebo dnem a nocí, ale tím kdy je nebo není zakotvená loď u mola. Ve chvíli kdy se tak stane (my jsme viděli 4lodě současně, kdy je cca čtyři tisíce lidí na každé z nich) se populace Cozumělu zvedne o desítky procent). Což má za následek jednak přeplnění hlavní třídy a také větší agresivitu různých prodejců a nahánčů (což je pořád veeeelmi slabý odvar oproti egyptským "hellou frendům"). Ve chvíli kdy lodě odrazí je město více ospalé a klidné, jako turistům, kteří nejste z lodi, to vůbec nemusí být naobtíž, restaurace i obchody jsou stále otevřené, ale nesrážíte se všude s hordou amíků s tričky "I love beer".


Ta druhá je, že Cozumel je mecca potápění a druhý nejhezčí korálový útes na světě (první je velký bariérový v Austrálii), takže je tu hodně diveshopů a diveoperátorů.
A co já z toho ptáte se? No nic, pokud jste tu kvůli potápění, pokud ne tak vězte, že na Cozumelu dále nic moc k dělání není.
Aby se neřeklo a aby návstěvníci z lodí měli pocit, že jsou v tom Mexiku, je tu jedna májská ruina (cca 30 minut jízdy z města) San Gervasio. Vstup je za 100MXP (což je i jeden z nejdražších vstupů, který platíme). Vzhledem k dalším ruinám na pevnině je tahle hodně k pláči. Pár kamenů, relativně nedbale na sebe naházených z kterých se Cozumel snaží udělat atrakci. Krom všudypřítomných komárů (repelent sebou na všechny ruiny!) toho na koukání moc není a za asi hodinku máme prohlídku za sebou.




Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...