13. 12. 2014

Peru: Cusco a okolí (Pisac, Chicheros, Ollantaytambo)

V pondělí velice brzy ráno (5:40) vysedáme z autobusu v Cuscu - náš cíl, poslední větší město před návratem do Limy. Bereme za 15 SOL taxíka přímo z terminálu, který nás dováží před náš domnělý hotel. Po menších strastech, jelikož nám dárečkové z AirFastTickets zrušili hotel (a to i přes to, že nám poslali voucher), asi dvěma hodinám hovoru někam do Indie, kde se dozvídáme klasické do pěti minut pošleme nové hotely, nebo vrátíme peníze, aby se samozřejmě ani v 10 hodin nic nedělo, bookujeme nový hotel - děkujeme bohu za data v telefonu a booking.com aplikaci v telefonu. Nalézáme nedaleký hotel Taypikala Hotel Cusco za 65 USD / noc. Cusco je drahé, takže toto je bohužel standardní cena hotelu. Nenecháme si zkazit dovolenou a jdeme se ubytovat, hotel je standardní tří hvězda (jihoamerická), ale dá se.

Ráno ještě absolvujeme povinný checkin u naší agentury, která nás má za dva dny ráno odvést na Inca trail (všechny agentury mají stejná dva dny, aby měli zaručeno, že zvládnete alespoň nějakou aklimatizaci - my jelikož přijíždíme z Puna, které je ještě výš žádný problém nezaznamenáme a je nám naštěstí dobře). Rovnou u agentury rezervujeme i výlet po okolním Sacred valley (58 SOL / os), který druhý den taky absolvujeme. Výlet je celodenní a relativně náročný (furt se někam přesouváme mini busem, takže jsme večer řádně ukodrcaní), v rámci výletu navštívíme tři městečka - památky:  Pisac, Ollantaytambo a Chincheros.

Pisac je městečko přímo v údolí, kde se zastavujeme na horkou čokoládu a na místním trhu, kupujeme levné dečky, chňapky a další nezbytnosti, které samozřejmě potřebujeme (to mi alespoň vysvětlila manželka), naštěstí jsou ceny víc než lidové a produkce opravdu pěkná a snad to nešijí někde v Číně, nad městečkem pak navštěvujeme naše první rujny.



Druhou, pro nás téměř nevyslovitelnou zastávkou, je Ollantaytambo, kde (krom zastávky na inca vlak) jsou další rujny, které prolízáme. Vše je s průvodkyní, která mluví obstojně anglicky a v relativně malé skupince 8 lidí, jsme překvapeni, že je na vše dost času a nikdo nás od nikud nevyhání. Část naší výpravy zde navíc zůstává a vlakem se vypravuje do Aquas Calliantes, kde přespí a druhý den ráno hned vyráží na Machu Picchu - efektivní spojení výletu a cesty na vlak. Jinak pozor vlak se dá chytnout v několika zastávkách jedna je téměř u Cusca (10 minut autobusem), kde se většinou končí a druhá je pak právě v O`tambu, pozor právě na to, že z Aquas jezdí vlaky, které končí jak u Cusca tak v O`Tambu, rozdíl je, že z O`Tamba je to ještě 90 minut autobusem, které večer už nejezdí, takže pozor na to a pokud nemáte ubytování, tak jeďte tím správným vlakem ať tam nejste nuceni někde nocovat.



Poslední zastávka je pak v městečku Chincheros, kde procházíme jeho historické centrum a navštěvujeme katolický kostel, který postavil španěl, po té co se jak kolonizovat okolí. Už je večer a celý den - navíc okořenený skoky v rámci nadmořské výšky - je hodně náročný, takže už se všichni těšíme do minibusu a na klimbací cestu zpět do Cusca.


Samotné Cusco procházíme zběžně, zastavujeme se na jeho dvou hlavních náměstích (Plaza de Armas a San Francisco), nakupujeme další suvenýry, hledáme dobré a levné restaurace a fotíme. Relativně lážo plážo styl, který si pouze zpestříme snahou najít fungující bankomat (občas se stane, že těch pár bankomatů okolo náměstí turisté doslova vysají takže pozor na to - jinak bankomaty typicky umí vydat jak dolary tak soly, s equabankou vybíráme za 9kč, takže nemáme moc důvod tahat sebou velké obnosy peněz).


Večer se vydáváme na před odjezdový briefing u naší agentury, kde se poprvé potkáváme s našimi spolutrekujícími a s našimi průvodci (Julio zvaný Caesar a Erik), kteří nám představují co se na nás chystá a jak další 4 dny budou v jejich režii vypadat. Po asi dvou hodinách vyrážíme zpět hotel, kde celý netrpěliví a nesví balíme, vyhazujeme nepotřebné, přidáváme potřebné a tak dokola. A druhý den už vyrážíme...

Peru: Puno, Jezero Titicaca, Uros Islands, Amantani islands

Lehce po poledni dorážíme do Puna. Vychozího bodu cest na Jezero Titikaka. Máme zabookovaný hotel téměř v centru (pět minut pěšky na hlavní náměstí) Camino real. V ceně je taková standardní snídaně a internet. Na přespání je to dobré.

Na druhý den máme objednaný výlet na jezero (vybíráme snad méně turistickou verzi a i agenturu http://titicacaperu.com/cultural_amantani_uros_and_taquile.html), takže máme odpoledne na procházku města. Puno má dvě náměstí jedno tržiště a extrémní počet uliček a baráčků. Celá aglomerace se táhne přes dva kopce celým údolím.



S hlavní dominantou jezerem Titikaka. Ve městě se ten den koná slavnost všech okolních univerzit, což znamená, že ulice jsou plné slavicích a tančících študentů. Relativně pěkná podívaná, i když je kvůli tomu značně omezen pohyb po městě (taxíky moc nejezdí a furt do někoho vrážíte:)


Abychom nemuseli všude chodit, u jezera nás odchytává místní rikša, že nás proveze po městě (nakonec pak máme menší hádku o ceně, takže pevně domluvit dopředu!), ale výlet je fajn. Proveze nás okolo jezera, ochotně vyfotí a poví o městě.



Město máme za odpoledne projité a krom možných nákupů nás už nic neláká. Večer surfujeme na internetu a připravujeme se na výlet.

V rámci výletu máme v plánu navštívit jednak plouvoucí ostrovy Uros a pak přespat na již "klasickém" ostrovu Amantani. Spát máme u místní rodinky. Druhý den pak navštívíme další ostrov Taquile a pak zase zpět do Puna.

Ráno dáváme rychlou snídaní, přebytečnou bagáž do úschovny v hotelu a už po osmé nás vyzvedává autobus na výlet. Nejdřív jsme trošku v rozpacích, když pro nás přijede asi 50místný autobus, ale nakonec nabereme dalších 8 lidí a jedeme k molu. Cestou ještě nabíráme našeho průvodce. Cestou nám vysvětluje, že je "vhodné" nakoupit pro naše rodiny, u kterých budeme ubytovaní nějaké dárky. Kupujeme za pár solů rýži a mouku.
Pak už skáčeme do lodi a vydáváme se k plovoucím slámovým ostrovům Uros. Cesta trvá slabou hodinku a pak už najednou z nich vystupujeme. Rodinka, která na ostrově bydlí nám ukazuje jak na ostrovech fungují, jak připravují jídlo a jak celá komunita funguje. A pak samozřejmě prodej suvenýrů. Jsme na tyto taktiky připraveni a jelikož i suvenýry chceme pár jich kupujeme. Ceny nám oproti pevnině nepřipadají nijak přemrštěné a žádné nucení se naštěstí nekoná. Samotné ostrovy jsou impozantní a barevně velmi kontrastní.





Pak už přeskakujeme na rákosový člun a plujeme na druhý ostrov, na kterém je i záchod.


Pak už přestupujeme zpět do naší motorové lodi a vydáváme se směr Amantani. Cesta trvá zhruba dvě hodiny a ke konci je to už lehce úmorné, pár lidem se dokonce dělá špatně.

Na Amantani vyskakujeme z lodi a dělíme se do čtveřic - dostáváme pár Kanaďanů, kteří jsou na roční cestě okolo světa - a jdeme ke své "mamě", která nás bude mít na starosti a u které budeme spát. A tak jdeme s naší Ericou domu, musím se přiznat, že jsme měli z tohoto typu ubytování celkem obavy, jak to všechno bude probíhat, ale nakonec vše proběhlo bez nějakých stresů a problémů. Erica (podobně jako ostatní) mají pro ubytované hosty zvláštní pokoje oddělené od zbytku. Pro lidi na ostrově je toto jedna z možností obživy se systémem jak se o turisty spravedlivě dělit. V rámci tohoto balíčku je pak ukázka typický prací na ostrově (tkaní, vaření, mletí mouky) a pak taky diskotéka v mínstím stylu. Abychom si to více užili dokonce nás navlečou do lokálního úboru :)


Tanec naštěstí spočívá v tom, že se běhá v "hadu" dokola, Za což je hlavně Adam rád. Na ostrově pak navštěvujeme nejvyšší vrchol Pacha mama (matka země). Je to náš první výstup v nadmořské výšce okolo 3500mnm takže jsme celkem zadýchaní, ale západ slunce je úchvatný.

Druhý den se loučíme s naší mamou a opět lodí vyrážíme na další ostrov. Nutno říct, že už toho máme všichni relativně dost a na lodi pospáváme. Druhý ostrov je podobný Amantani, ostrov přecházíme z jednoho okraji na druhý a cestou se stavujeme jen na oběd (jíme lokální rybu trucha - trout) a pak už vyrážíme zpět do Puna. Cesta trvá tři hodiny a už je to opravdu "přes závit" tak jenom pospáváme v lodi. Do města dorážíme okolo třetí odpoledne, náš autobus však jede do Cuzca až v 22 večer. Takže máme odpoledne volné. Jelikož extrémně prší, tak se jdeme navečeřet, na internet a jenom se tak procházíme po městě. Večer nasedáme do VIP třídy našeho autobusu a vyrážíme směr Cusco!

3. 12. 2014

Peru: Arequipa

Dopoledne se ubytováváme a jdeme se podívat do info kanceláří, co nabízejí za výlety. Rádi bychom na výlet do Colca kaňonu, ale zjišťujeme, že jednodenní vyjíždějí brzy ráno (a to už bohužel nestihneme) nebo jsou vícedenní. Jelikož druhý den odpoledne už zase pokračujeme autobusem směr Puno, musíme kaňon vynechat. Volíme tedy 4 hodinovou City Tour - což je naše první a snad i poslední hromadná výprava ve dvoupatrovém vyhlídkovém autobuse plného turistů v letech a s dětmi, ale co se dá dělat. Očekáváme, že bude průvodce mluvit i anglicky, ale z mikrofonu v autobuse i po půl hodině okružní jízdy zní jen španělština. První zastávka je u kostela San Juan Bautista de Yanahuara s výhledy na pohoří. Zde si konečně průvodce všímá, že má i nešpanělsky mluvící turisty a my se konečně dozvídáme, kde vlastně jsme.
Kostel San Juan Bautista


Dále navštěvujeme Carmen Alto - vyhlídka na krásné farmářské terasy a tři sopky - Misti, Chachani a Pichu-Picchu, kde nám průvodce dává ochutnávat koku, mommy juanita (chutná jak smetanová zmrzlina) a povídá o léčivé rostlině Maca, která se používá i jako přírodní viagra. Všechno se dá navíc koupit v místním stánku.

Při cestě zpět se ještě zastavujeme v obchodě, kde si můžeme pohladit alpaky a koupit oblečení z jejich vlny.

Večer a druhý den ještě stíháme pěší prohlídku hlavních zajímavostí Arequipy - především kostely a náměstí.






Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...