26. 10. 2014

Peru: Paracas - Nasca

Paracas

Limy si moc neužíváme (na prozkoumávání bude čas při cestě zpět) a hned druhý den v 6 hodin ráno vyjíždíme autobusem směr Paracas. Vybíráme společnost Cruz Del Sur (55/S na osobu). Je to spíše turistický autobus (a lehce dražší), ale zase se prý člověk nemusí bát o zavazadla. I když se jedná o autobus pro turisty, tak jinak než španělsky se tu nedomluvíte. Sedíme nahoře v první řadě a kocháme se výhledy (a prasklým oknem). Tedy výhledy... celou cestu je vidět jen písek a občas nějaká vesnička s jednou asfaltovou hlavní silnicí, jinak všude jen písek a hlína.



Po pěti hodinách přijíždíme na místo... Když sjíždíme z jediné asfaltky někam do úzké silničky za vysokou zdí, máme celkem strach, zda jsme tu správně. Naštěstí je to opravdu autobusové nádraží s informacemi a ne něčí dvorek. Paracas je výchozí stanicí pro výlety na ostrovy Ballestas, kde se dají pozorovat miliony ptáků, lvouni, delfíni nebo velryby (prý už nikdy nemusíte jezdit na Galapágy). Bohužel na místě zjišťujeme, že tyto výlety vyrážejí pouze brzy ráno (takže Galapágy, zkusíme to příště u vás). Pokud tedy chcete tento výlet absolvovat doražte do Paracasu den předem, nebo vyražte okolo čtvrté (ugh) ráno z Limy, tak abyste dorazili okolo půl osmé.




Vybíráme tedy alespoň odpolední výlet do přírodní rezervace s archeologickými nalezišti. Naštěstí batohy necháváme na nádraží, takže se s nimi nemusíme nikde tahat. Při návratu z výletu nás zastihuje písečná bouře. (co se taky dá čekat jiného, když Paracas je kečuánský výraz pro písečné bouře....). Z minibusu není vidět nic jiného než písek. Docela se divíme, že řidič s námi trefí zpět, jelikož silnice je jen z udusaného písku a cesty se různě spojují a rozpojují, ale nikde žádný ukazatel... Nakonec na nádraží přijíždíme. Máme ještě asi 3 hodiny čas, než nám jede autobus do Nascy. Původní plán byl projít se po městě. Obáváme se, že žádné město tu, ale není a navíc není vůbec nic vidět, takže čekáme venku ve větru a písku na lavičkách... Když přijíždí autobus oprašujeme ze sebe kila písku a těšíme se do tepla na hotel. Autobus je opět společnosti Crus Del Sur.

Nasca

Do Nascy přijíždíme večer a máme zde zamluvený hotel Sul del Sur kousek od autobusového nádraží.
Hlavní plán jsou tzv. Nasca lines - obrazce spirál, piktogramů a zvířat vytvořené v pouštní půdě, které jsou viditelné pouze z výšky. Ještě večer Adam zamlouvá na zítřejší ráno výlet letadlem (na výběr je z několika možností. výšek a délek letů, vybíráme tu nejdražší 120USD/os. Booking děláme v hotelu, což je asi nejběžnější, ale jde to v pohodě zajistit i ve městě - jenom musíte dorazit v době, kdy je otevřeno) - létá se převážně ráno, kvůli lepší viditelnosti a menší větrnosti.


Bohužel ráno je lehce komplikovanější, jelikož je prý špatná viditelnost a máme počkat na lepší počasí. Necháváme se z letiště odvést zpět na snídani (kterou jsme si ráno nedávali, jelikož se doporučuje letět na lačno - piloti totiž rádi dělají prudké zatáčky nad obrazci). Nicméně my už máme hlad a zatáčky nezatáčky, jdeme snídat a budeme doufat, že žaludek si s tím nějak poradí. Let jsme si vybrali s menším letadlem jen pro 4 osoby (kvůli lepšímu výhledu). Nejdřív vidíme jen všude samý písek a čáry, ale žádné slibované obrovské obrazce.  Ty nám ukazují až piloti, když se k nim přiblížíme. Člověk si musí nejdříve zvyknout, že ty obrovské obrazce jsou sice velké, ale z letadla působí male, zvlášť když mají téměř stejnou barvu, jako okolní písek. a takhle tedy vypadají...

Vidíte něco?
Tady už?
Co takhle?

Odpoledne máme čas a tak zamlouváme výlet na hřbitov Chauchilla, který leží 30 km od Nazcy. Řešíme to formou výletu přes stejnou kancelář jako jsme řešili dopolední let (60S/os). Jedná se o, jak název napovídá, nascské pohřebiště, které bylo vykradeno a kosti byly rozházeny různě po okolí. Teprve před nekolika lety bylo pohřebiště zrekonstruováno a v jámách je vidět, jakým způsobem byla těla Nasců mumufikována. Při výletu nás opět zastihuje menší písečná vichřice - doufáme, že naše poslední.

Večer jdeme do Planetaria Marie Reiche (německá archeoložka, která celý život zasvětila studiu obrazců Nazca) - je součástí hotelu, kde se dozvídáme o astronomický význam obrazců Nazca. Pak už jdeme do hotelu pro batohy a v pul dvanácté večer vyrážíme na 9,5 hodinovou cestu do Arequipy (Autobus - Oltursa -140/S). Autobusy bookujeme v rámci VIP třídy, což znamená, že se lehátka dají téměř sklopit a jsou pohodlnější než v rámci standardní třídy. Jízdu téměř celou prospíme, takže to asi vážně funguje:)


Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...