24. 12. 2012

Havaj: Ubytování a kempy na Hawaii


Tato část bude rychlá:) Pokud nás sledujete, víte, že většinou cestujeme pod stan, Havaj nebude jiný.

Honolulu

Jelikož v Honolulu nebudeme mít půjčené auto, volíme pro ubytování hotel. Dle ceny vychází dobře Royal Groove hotel. Až budete číst recenze na TripAdvisoru, mějte na paměti, že je většinou píší lidé zvyklí na trošku jiný standard, ať vás zbytečně neodradí :)

My bereme nejjednodušší pokoj za cca 60USD noc. Pokoj je velice jednoduchý a trochu "obnošený" s minikuchyňkou a bez klimatizace (pouze větrák). Ale nám stačí. Pokud na Havaj jedete na líbánky, tak doporučujeme něco více vznešeného (přeci jen v našem pokoji jsou dvě samostatné postele:), ale jinak je těchto 60USD to nejlevnější co se nám podařilo najít. Hotel je jeden blok (cca 50 metrů) od Waikiki a oceánu a v lobby je free internet (jak na PC tak WiFi), takže u nás dobrá.

Výhled z "pokoje" na Big Islandu

Kempy na Havaji

Ještě než se dostaneme k jednotlivým kempům pár rad ke kempování:
  • kempy jsou naprosto v pohodě :)
  • většina kempů je plážových, což znamená, že u (veřejné) pláže je typicky vyhrazený kus pro stanování,
  • stanování po Havajsku je blíže našemu stanování než "inland" americkému stanování. Tím chci říct, že vedle vás budou spát američani v podobně velkém stanu jako vy a nikoli s přívěsem a pěti stany z čehož první dva stany, velikostně podobných těm vašem, jsou jenom pro vybavení nebo domácí mazlíčky,
  • drtivá většina kempů bude mít "venkovní" sprchy. Venkovní sprchy jsou, no venkovní sprchy. Typicky u záchodů a umývárky jsou z venčí sprchy, jejich ohřev je většinou na solární panely, což mj. znamená, že v šest ráno teplá voda nebude. Ale nadruhou stranu vzhledem k klimatickým podmínkám toto není nikterak omezující,
  • pokud kempujete v soukromých kempech je možné rezervovat většinou po internetu nebo na místě. Platili jsme kolem 5-8 USD na osobu/noc,
  • pokud kempujete ve státních kempech je nutné si obstarat povolení v nějaké z kanceláří, toto jsme neabsolvovali takže více informací nemáme, ale průvodce nebo internet pomohou,
  • úroveň se samozřejmě liší kemp od kempu, ale obecně hodnotíme velmi kladně a klidně bychom jeli pod stan znovu.
Více o kempování na jednotlivých ostrovech...

2. 12. 2012

Havaj: Půjčení auta na Havaji


Bez auta se na Havaji moc neobejdete. Snad jedině v Honolulu (MHD funguje, cesta je za 2,5USD a docela to jezdí. V hotelu si akorát vyzvědněte mapu a jízdní řád. "Lítačka" na pět dní pak vyjde na 25 USD).

Městská doprava mimo Oahu moc nefunguje a na chození je to všude dost daleko.
Pro rezervace využíváme společnosti http://www.carrentalhawaii.com, která za ceny nižší než přímo u jednotlivých půjčoven zajistí rezervaci u "named-brand" společností (my jsme měli Alamo a Dollar).
Výhodné je, že se jedná o rezervace, které neručíte kreditkou a ani je nijak dopředu naplatíte. Můžete si tedy udělat rezervací víc (různé druhy aut / datumy) a vybrat si tu, která vám bude vyhovovat.
Jako výhodnou možnost bereme, že v rámci tarifu dostanete veškeré pojištění bez spoluúčasti (můžete si za cca $4-6/den dokoupit roadside assistence) a to i s nádrží zdarma. Takže výsledná cena je pak minálně o nějakých $50-$70 nižší právě o projetý benzín. Na všech třech ostrovech využíváme služby této společnosti a jsme spokojeni. Ceny nám připadají v pořádku a není žádný problém.

Na Big Islandu, kvůli výletu na Mauna Kea, bereme Jeepa. Půjčení na 7dní vyjde na 350 USD (veškeré pojištění a první nádrž v ceně).


Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...