31. 5. 2011

Cestopis Peking - Čína 2011 dva měsíce po té

V tomto mini článku bychom chtěli v několika větách shrnout naší cestu do Pekingu, o které si můžete přečíst v předchozích příspěvcích.

Obecně jsme se v Pekingu cítili hlavně bezpečně (našli se i zdroje, které tvrdily opak), běžní čínané se spíš bělochů "bojí" nebo se stydí, pokud je někdo příliš přátelský, tak se spíš mějte na pozoru :) Z našeho pohledu je město velmi evropské, najdete zde vše od fastfoodů až po luxusní obchody. 
My jsme se snažili jít cestou poznání místní kultury a jedli a navštěvovali spíše lokální místa (samozřejmě krom "standardních" památek). Ideální k tomu jsou různé restaurace, bistra a nálevny, sic to na první pohled nemusí vypadat vábně, souznění s lokální kulturou (a neustálé pohledy od ostatních stolů) jsou sladkou odměnou.

Jako jeden z největších zážitků naší cesty, pak musíme zopakovat výlet na Zeď. Nejsme v tomto byznysu nikterak zainteresování, ale doporučujeme absolvovat nějaký více sólo výlet, ideálně i na ne-běžně přístupné části Zdi, kde vás nebude čekat tolik turistů a váš foťák dostane "co proto".

Zpětně musíme říct, že týden na Peking je akorát. Sic jsme se nedostali do žádných problémů, jiná mentalita místních je opravdu znát a po čase nám začala i trochu vadit a byli jsme rádi opět zpět v Čechách. Čína toho obsahuje dozajista mnohem víc, než svůj výstavní stánek v podobě Pekingu, ale zatím nemáme velké tužby tuto zemi dále poznávat. I přesto, že například po stránce přírodních krás, je dle mého názoru nedoceněna a velmi krásná. Cestu Aeroflotem můžeme s klidným svědomím označit jako bezproblémovou a v pohodě.

Pro každého koho láká Asie a bude mít možnost tak Peking jako určité "intro" doporučujeme, umožní vám velmi rychle, nenásilně a zároveň jednoduše a bezpečně nahlédnout do této, v pravdě, rozdílné kultury a mentality.

Štastnou cestu.

Na závěr jako vždy výběr z hroznů fotografií naší cesty

6. den – Beijing ZOO, nákupy a zpět domů

Poslední den už chceme mít odpočinkový, jelikož nás v jednu hodinu v noci čeká přesun na letiště a cesta domů. Vydáváme se tedy do místní zoo, kde největším lákadlem jsou pandy obrovské a oceánium. Chceme si koupit vstupné do všech částí najednou, ale nechtějí nám uznat naše studentské průkazy a 120 Y se nám za vstup opravdu dávat nechce. Takže kupujeme jen samotný vstup do zoo (tentokrát nám studentské isici uznají a platíme polovinu, tj. 5Y). Vstup je i k pandám (opět studentské, 5 Y). Celí natěšení pospícháme k venkovnímu pandímu pavilonu. Vidíme ale jen spící pandu. Chvílí čekáme, jestli se třeba nezvedne a nezačne dovádět, ale nic. Jdeme ještě do vnitřního pavilonu a tam se situace opakuje. Po chvíli ale máme štěstí a jedna panda dostala hlad. Zvedá se a jde k bambusu kousek od skla. Lehne si na záda a svačí. Po chvíli odchází zpět na své místo, „zamává“ a jde spát.

5. den – Temple of Heaven, Summer palace a fotoshop

Předposlední den vyrážíme opět do Temple of Heaven, jehož zahrady jsme si prošli již první den. Opět je zde plno lidí. Starší se ve skupinkách věnují místním karetním hrám, kousek od nich jsou lekce společenských tanců, jogíni, skupinky kopající do hakisáku. Je úžasné sledovat, že místní důchodci nesedí sami doma a nesledují různé seriály, ale chodí se „bavit“ do parku a je neuvěřitelné, jak jsou vitální. Platíme vstupné a vyrážíme nahoru k našemu prvnímu kulatému chrámu.

Ještě dopoledne se vydáváme dál směrem k Summer palace, který je postaven na okraji Pekingu. Summer palace je letní sídlo panovníků, ve kterém téměř polovinu zabírá jezero. Se vstupenkou si kupujeme i mapu, abychom se v rozlehlém komplexu lépe orientovali. Mapa je krásná, obrázková, ale má jednu chybu… vůbec nevíme, kde podle ní jsme, ani kam bychom se měli dostat… Vyrážíme tedy nejdříve do obchodní uličky podél řeky, kde jsme bohužel jediní a hned nás všichni lákají ke koupi suvenýrů. Dvě slečny s tradičními čínskými kostýmy se nás do nich násilím snaží obléci. Evidentně nás tu nic dobrého nečeká, tak se vracíme nahoru. Procházíme malými uličkami a rozprostírá se nám nádherný pohled na palác a jezero. Všude je tu rušno. Během sezóny se dá celé jezero projet na lodi, ale část jezera je zamrzlá, takže se jen kolem jezera procházíme.

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...