21. 12. 2008

Rychlejší navigace po blogu

V pravé části naleznete nový odkaz "Interaktivní mapa", po kliknutí se zobrazí mapa s místy, která jsme navštívili. Po kliknutí na připínáček se Vám zobrazí odkaz na příslušný článek blogu a odkaz do odpovídající části galerie.

Doufáme, že Vám toto umožní se rychleji dostat tam kam potřebujete :)

13. 12. 2008

Austrálie: dva měsíce poté

Jak již název napovídá, rádi bychom se s Vámi podělili o zážitky a (snad) užitečné typy více jak dva měsíce po našem návratu. Bohužel Iveta se nějak nemá k tomu zapracovat poslední část naší cesty (tedy Grand Ocean Drive a hlavně Dvanáct apoštolů), takže přejdeme rovnou nakonec naší cesty:)

Nápad vyjet do Austrálie vznikl chvíli po mém návratu ze studií v USA (tedy leden), zhruba v tu dobu jsme sehnali další dva odvážlivce (Pavlu a Michala:) a začali plánovat cestu. Vězte, nevězte, začalo to nad Googleearthem (http://earth.google.com/) a hledaným výrazem „Australia“. A prvotní plán vyjet z Melbourne nahoru a pak středem dolu. Pokud se podíváte na mapu naší cesty, zjistíte, že to i tak nakonec dopadlo. Za dva úžasné měsíce strávené v Austrálii jsme ujeli skoro 12 000KM a to dvěma auty, jeli jsme na dvou lodích, potápěli se, jezdili džípem v písku, cákali vodu na posuma, vyháněli z kempu varana, autem sestřelili jednoho dravce, snědli bezpočet nudlových polívek a hlavně si užili hodně zábavy.


Nebudu Vám tu popisovat, co všechno jsme dělali (to už jsme navíc trošku udělali), jelikož to je zcela na Vás. Když jsme byli u strejdy v Melbourne, lákal nás na lyžovačku, přičemž o dvacet dní později jsme se potápěli se žraloky. Austrálie nabízí mnohé, je jenom na Vás co si vyberete. Vše co musíte udělat je koupit si letenku (my použili http://www.australiaonline.cz/) a vyrazit. Nic víc, nic míň a věřte, stojí to za to!

Pro ty z Vás, které zajímají fakta (a ne jenom věty „kup letenku a leť“ – taky nám takové nepřišly moc návodné a v naší předodletové mizérii prospěšné:), uvádím pár faktů o naší cestě:

Letenka: Praha – Soeul – Melbourne – Soeul – Praha. V termínu 22.7 – 22.9 (s 5 denním stopoverem v Soeulu) nás vyšla na 36 000 a to byla kupována v únoru. Pokud jen trochu můžete vyražte mimo hlavní sezonu – stačí na začátku června a letenka vyjde o 10 000 míň.

Auto: auto jsme kupovali v bazaru, z původní ceny $5200 jsme se dostali na $4300. Důležitá rada, pokud můžete (netlačí Vás tak jako nás čas) přijeďte do Austrálie o pár dní (dal bych tomu týden až deset dní) dříve a kupte auto od soukromníka. Takových klasických držáků (jako byl náš Falcon:) se prodává mnoho a seženete je za poloviční cenu než v bazaru. Co se týče prodeje, zde jde hlavně o štěstí, pokud budete prodávat soukromníkovi, může se na Vás usmát štěstěna první den nebo taky nikdy. My jsme šli opět do bazaru a za naše auto dostali $1300, což je docela provar, ale co naděláte.

Ubytování: bydleli jsme téměř výhradně v kempech, bohužel v určitých částech není konkurence velká, takže musíte vzít zavděk s tím co je. Ceny se pohybují od $20 - $30 za dva (auto + stan + dvě osoby) a kvalita je různá. Někde narazíte na pěkný kemp se super sprchami, TV místností, BBQ a někde budete rádi za plácek, kam jde zapíchnout kolík. Občas jsme šli do motelu – vyjde zhruba na $60-$70 za dva, úrovní klasický motel, tak jak jsou znát z amerických filmů nebo Ameriky :)

Strava: Zde je čistě na Vás kolik chcete vydat. Jako všude platí, že nejlevněji jíte, když si sami vaříte. My vybaveni skvělým $40 dvou plotýnkovým vařičem a naší milou 9kg plynovou bombou (důležité info: pokud nechcete plynem topit a ještě na něj jet, nekupujte si takhle velkou bombu, plně stačí nějaká malinká 1-2kg. Ta 9ka je velký macek a spotřebujete z ní sotva dvě kila – a to jsme vařili každý den). Restaurace a fastfoody jsou podobné jako u nás. Ceny zhruba od $6 dolarů výše.

A to je vše :), chtěl jsem tento post udělat relativně krátký v čistě informativní. Pokud byste rádi jakékoli informace, obraťte se na nás na adamiveta@gmail.com a rádi Vám odpovíme. Stále platí pozvání do naší galerie a o příštích letních prázdninách platí pozvání na náš blog - pokud vše dopadne tak jak má, podíváme se společně do Ameriky a Kanady (ideálně i na Aljašku).

Naše nejoblíbenější fotky (budou vydány i "knižně"):


Do té doby aurevoir, so long nebo jak se říká v Austrálii see ya!
Adam & Ivetka

Mohlo by se vám líbit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...